Kaffelistan

Så här rankar jag olika kaffeblandningar som jag provat som kort dubbel espresso det senaste året. Jag överdoserar ofta och tampar lätt. En ny kaffemaskin med PID och rotorpump (Gruppo Izzo Alex Duetto II) har införskaffats i mars 2010. Det känns faktiskt som jag börjar om från början. Ett nakenfilter med trippelfilter skapar helt nya utmaningar. Jag måste lära mig distribuera kaffet bättre. Just nu kör jag ofta naket med dubbelfilter, vilket är mycket lättare även om antalet sneskott blir fler. Temperatur på bryggvattnet är nu också en ny parameter att ta hänsyn till. Kaffet blir enormt fylligt när jag lyckas med extraktionerna jämfört med Gaggia Classic.

Bäst kaffe listas först i respektive grupp. En plustecken (+) framför namnet visar mina favoriter och spännande kaffe. Ett minustecken (-) är en besvikelse. En till fem asterisker (* – *****) visar på en sorts subjektiv kvalitet på min kaffeupplevelse. Ett datum inom parentes visar rostningsdatum. Raden avslutas med bryggtemperatur för de bästa skotten.

Bönblandningar / singlar. Uppdaterad 2010-06-30
***** Femstjärnigt
da Matteo • Etiopien Chelba Natural (7/4). 90°
**** Fyrstjärnigt
Johan & Nyström • El Salvador La Esperanza (16/4). 90°
Johan & Nyström • Panama Cruz – Big Bold & Natural (11/5). 90°
Johan & Nyström • Etiopien Idido Misty Valley (7/4). 90°
Johan & Nyström • Kenya AA Kanguno Estate (31/5). 89°
Johan & Nyström • Kenya AA Karumandi Estate (22/4). 88°
Koppi • Brasilien Fazenda Saquarema – Eko (4/6). 90°
Johan & Nyström • Etiopien Yirgacheffe (9/3). 92°
+ Johan & Nyström • Brasilien – Yellow Bourbon (7/5). 90°
*** Treskärnigt
– Johan & Nyström • Panama Cruz – The Pineapple Thief (26/3). 93°
+ Supracafe • Colombia Circulo De Oro (10/2). 94°
Johan & Nyström • FTO (15/4). 91°
– Waxholms kafferosteri  • Guatemala Genuine Antigua Top (7/6). 90°
** Tvåstjärnigt
Caffè Vergnano • Antica Bottega (13/1). 94°
* Enstjärnigt

Mina kaffeinlägg
Om kaffemalning

Colombia Circulo De Oro (10/2)

5 Responses to “Kaffelistan”

  1. 1 Erik

    Väntar spänt på recensioner från ex. Koppis och J&Ns senaste rostningar

  2. Försöker hålla uppe takten i provandet. J&N El Salvador La Esperanza har jag tidigare inte gillat eftersom det var ett så neutralt kaffe. Nu i maj 2010 var det skitgott. Jag tror att Alex Duetton och jag börjar gilla mer klassiska, rena kaffesmaker…

    • 3 Erik

      El Salvador Las Delicias, som nu tillsvidare ersätter La Esperanza, är från en mycket bra skörd. Den bästa El Salvadoren hittills.

  3. Om Chelba natural rostat av da Matteo. Saxat ur en Facebook-konversation med Erik (från Baristashopen och kommentar 1 ovan):

    Erik: Jag pratade med Johan Ekfeldt – rostmästare på JN igår. Han sa att Chelba är bra men att han tycker att Idido är bättre 🙂 eftersom den innehåller färre ”Quakers” (omogna bär) och i koppen mer klar frukt fina, renare toner än Chelba. Jag har cirka 15 påsar Idido kvar vilket jag VARMT kan rekommendera…

    Ulf: Nu ska jag inte låtsas att jag är någon expert på området, men, som jag ser det är Idido och Chelba är två helt olika saker. Idido är tung i sin soltorkade karaktär (nästan lika tung som en Archia) – de jästa-bäriga tonerna är ganska dominerande och syran ligger i bakgrunden och frukten är nästan övertydlig (med min begränsade kompetens vid kvarn och maskin).

    Chelban har en mindre och mer balanserad solfrukt och har en häftig balanserande, frisk men inte bitter syra som gör att frukten inte dominerar (och smakar ”halvruttet” som frun brukar säga). Om jag provat Chelban blint så skulle jag sagt att det var en tokfyllig Maragogype från Guatemala. Chelban är bra just för att den inte smakar så mycket jästa bär men har tillräckligt mycket för att det ska ge karaktär. För mig är det rätt.

    Erik: Du har säkert helt rätt Ulf! Jag har aldrig provat Chelban själv. Årets upplaga av Ididon tycker jag är fantastisk dock 🙂 Johan Ekfeldt hälsar att det kommer en ny som han tycker är bättre än Chelban till hösten: Kebado Dara…

    Ulf: Det finns nog inget rätt – bara tycke och smak. Jag är väl dessutom puckad som kör bryggkaffe i en espressomaskin och borde kanske vara tyst. Kebado Dara låter spännande – den ser jag fram mot.

    • 5 Erik

      Hej igen Ulf, trevligt att du uppdaterar din läsvärda blogg och inspirerar med dina kaffe-reflektioner.
      Sidamo Kebado Dara är galet bra tycker jag och gör sig oerhört bra som Aeropress. Jag använder ungefär 18 gram kaffe. Ganska finmalet (lite finare än bryggmalet), gör en upp-och-nedvänd Aeropress som jag fyller upp till bredden med vatten, rör runt försiktigt med spateln, låter dra i 45 sek, vänder rätt och pressar under 20 sek direkt i en mjölkskumningskanna eller direkt i koppen. Det ger för mig ett balanserat kaffe utan beska/bitterhet som är söt och ren i sin syrliga fruktsmak och som dessutom helt saknar jästa aromer 🙂

      Jag har även fått en riktigt bra kopp Sidamo inne på Johan & Nyströms nya showroom i Malmö av Emil (Vinnare av Barista Cup 2010). Då bryggde han i en 2-kopps Hario Porslinsfilter så här: 15 gram kaffe nästan espressomalet(!), ringlade hett vatten (cirka 90 grader) med en smalpipig kanna (ex. Hario Buono Kettle) i lugna cirklar tills kaffet var täckt av vattnet, väntade i cirka 20 sek tills det ”blommade upp” och hällde sen på resterande vatten (totalt 2,5 dl vatten) – så snabbt som möjligt. Det blev ett helt klart svagare kaffe än mitt aeropress-skott, men totalintrycket blev ändå ett mer balanserat kaffe. Fler smaker kom fram – renare och tydligare


Lämna en kommentar