Den ultimata americanon

29Dec09

Julen är en tid för frosseri, lyx och smakupplevelser, åtminstone i min familj. Gott vin och god mat i stora doser. En hel del är planerat i förväg men då och då så kommer en överraskning.  Som i morse. Växling mellan två kaffesorter för frukostkaffet: Åre kafferosteris Yirgacheffe (bästa Yirgan just nu) på väg att ta slut och Johan och Nyströms Sweet Holy Moses (av missbrukarna kallad SHM) ny i kvarnen. Det ena kaffet är ett friskt, syrligt och citrusfruktigt och det andra en tung, söt arombomb.

Det blev 50/50 i filterhållaren för dubbel espresso, kanske 18 gram. Extraktion på mellan 15-20 sekunder. Ca 5 cl. Till frukost har jag sedan i en dl hett vatten till en sk. Caffè americano. Det blir som bryggkaffe, men många, många gånger godare om allt stämmer. Som denna gång. Syran från Yirgan ihop med solmogen söt frukt från SHM. En smaksensation, nästan som man blir tårögd.

Annonser


2 Responses to “Den ultimata americanon”

  1. 1 Katarina Standár

    nice. det är konstigt nog svårt att få en vanlig americano på kaféer i Sverige. jag brukar berätta för personalen hur de ska blanda och så gör de det, en del motvilligt, andra med stort intresse. i England (läs: typ London, Leeds och andra större orter) finns väl inte många kaféer som inte har americano på kaffemenyn. har du tips på kaféer i Stockholm som serverar bra americanos? jag bor nära både petite France och il caffè som anses vara bra kaféer. tror tyvärr att man i Sverige definierar ett bra kafé mera med bakverken än med kaffet? (som fortfarande alltför ofta är katastrofalt)

  2. är tyvärr dålig på kaféer. tycker sällan att jag får något kaffe som motsvarar förväntningarna. men jag tror att du bör kunna få en korrekt americano på Espressino på Götgatan, Sosta på Jakobsbergsgatan, Johan & Nyström på Swedenborgsgatan eller kanske i närheten av dig på Caffè Ugo. Kanske måste man fråga för att få en americano. jag skulle be dem utgå från en dubbel espresso. det vore lite roligt att sätta dem på prov med en Long Black


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: