Helglyx – Alain Graillot, Cossart Gordon och Hacienda Esmeralda

21Sep08

Hösten rycker närmare. Det blir mörkt, kallt och tråkigt. Ända fördelen är att det är OK att sitta inne och uggla samt att middagar nu ofta funkar bättre med ett tyngre rödvin. Dessutom är det trist på jobbet (och nio månader kvar till nästa långsemester). Man behöver lite tröst i form av helglyx.

Varför inte plocka fram lite godsaker till helgen. Gott vin, världens bästa Madeira och kaffe från de yppersta av plantager. Avrunda med en Mel Gibsonfilm med ostbågar.

Ett moget rödvin från Rhôndalen är ett riktigt höstvin. En av mina favoritproducenter är Alain Graillot vars Crozes-Hermitage är ursprungstypisk och synnerligen välbalanserad. I helgen dracks den sista pavan av årgång 2000 – en fruktig, helt mogen syrah med fin köttig rökighet och välbalanserad lång eftersmak. Efter åtta år är det på topp efter några år i dvala. Lyx inköpt 2002 för 144 kronor.

Efter maten pockade begäret att öppna en pava starkvin.  En flaska madiera är ett säkert hösttecken hemma hos oss. Efter maten finns absolut inget godare. Denna gång en 45 år gammal Bual (1963) från Cossart Cordon. Jag har provat det tidigare och jag gav det 94/100 och det bedömdes vara ett bra köp.

Provning på Madeira Wine Company 1999

Provning på Madeira Wine Company 1999

Bual 1963

Bual 1963

När flaskan öppnades i fredags har det förbättrats ytterligare och är nu bland de absolut bästa jag provat (97/100). Nu är det sprängfyllt av smaker av chokladkola, fudge, torkad frukt, lite apelsin och vanilj, russin och fataromer. Eftersmaken stannar kvar en halv kväll. Lyx inköpt på Madeira Wine Company 1999 för 631 spänn.

Copyright Johan & Nyström

Foto: Johan & Nyström

Sedan var det dags för en kopp espresso. Denna gång från bönor rostade 1/9 av Josefin Zernell på Johan & Nyström. Bönorna är från plantagen Hacienda Esmeralda i Panama. Endast 60 kilo (från Lot 12) kom till Sverige. Kaffet är ganska svårt att få till en bra extraktion från. Det ska finmalas mer än något annat jag försökt mig på. Jag måste erkänna att det endast var de tre sista shotsen som får godkänt när det gäller mitt hantverk. Smaken är ren och fylld med citrus/apelsintoner och en aning parfymerat trä. Koncistensen är krämig men helhetsintrycket är blandat och absolut inte värt pengarna som espresso/ristretto. Emellertid mycket gott med mjölk (helgerån). Lyx inköpt på Baristashopen.se för 259 kr (för 200 g).

Ostbågarna (Less Fat Cheez Doodles) har tillverkats av OLW i Filipstad. De är krispigt gulorangea men saknade den tydliga fett- och mättnadskänsla som kännetecknar originalet och som gör att man mår illa redan efter ett par nävar.

Den audiovisuella underhållningen med Mel Gibson (f. 1956) – The Patriot (2000) – behöver väl ingen närmare presentation. Den är knappt uthärdlig nästan ända till slutet då den förstörs av flaggviftande och fånerier. Jag har den smutsiga Superbit-utgåvan…

Annonser


2 Responses to “Helglyx – Alain Graillot, Cossart Gordon och Hacienda Esmeralda”

  1. 1 GummiJane

    Jag tar gladeligen emot ditt smutsiga knappt uthärdliga exemplar av The Patriot!

  2. Är du intresserad av att köpa filmen?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: