Spritskatten

17Jul08

Vi har haft en veckas semester i Halland och Nordvästra Skåne. Det var under den delen av sommaren 2008 som det var bra väder. Vårt basläger förlades till Hishult som ligger i den sydöstra delen Halland där det är skogigt, men där värsta Smålandsmorasen blandas med lövskog, bl a bokskog. Här var det vackert och i stort sett fritt från mygg och annat oknytt. Och det är endast en timme med bil till Torekov och andra mer hippa besöksmål på Bjärehalvön. Omgivningarna var lite trista och tomten till den hyrda stugan var ovårdad. Vi var därför ofta på utflykter och ägnade varken Oxhultsjön eller omgivningarna så mycket intresse som de kanske var värda.

En kortare utflykt invid stugan förde mig emellertid in i bokskogar och ett ganska spännande kulturlandskap. Där, invid en stenmur, hittade jag av en slump en liten, övergiven men plundrad skatt helt utan metalldetektorer. Den ger en inblick i Halländskt arbete och liv för så där 25-50 år sedan. Mellan mossan och barrmattan glänsde det till som av glas.

Spritskatt i Hishult. In situ

Spritskatt i Hishult. In situ

Med vana fingrar rensade jag fram fem glänsande, nästan tömda flaskor med vad som kan tänkas har varit Explorer eller dylik spritprodukt.

Vilken historia berättar dessa flaskor invid muren? Månne har bonn varit törstig i samband med arbetet med att trava stenmurar? Har tyska turister hittat ett sätt att förädla brännvin genom sk. skogslagring? Har skogsarbetare använt moder natur som barskåp? En mängd obesvarade frågor kvarstår. (När introducerades skruvkorken? Trots ivriga googlingar har jag inte hittat något bra svar. Denna länk ger viss information som tyder på omkring år 1930. Har du bättre information?)

Spritskatten i Hishult. In Situ detalj.

Detalj av spritskatten In Situ.

Efter mitt skattfynd (som restaurerades till ursprunglig skick) hittade jag vägen till en liten kulturmiljö som visas på några bilder i nästa inlägg.

Annonser


No Responses Yet to “Spritskatten”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: