Survin?

19Jun08

Vinet från Champagne hyllas nu som den stora innedrogen bland de välbesuttna. Priserna befaras höjas när nya marknader bl a i Asien upptäcker drycken. I Champagne utvidgas gränserna så att mer vin får kallas Champagne. Eftersom det är en lagringsduglig dryck är det kanske dags att bunkra upp ett lager för framtiden.

Själv är jag mycket förtjust i drycken, men jag tycker att Champagne ska vara fyllig och mer fruktig och brödig än frisk och syrlig – och en hel del märken är väl lätta och syrliga för min del.  De nuvarande priserna gör det svårt att missbruka skumpa i någon större omfattning. Husets mousserande – Bollinger Special Cuvée Brut – kostar just nu 371 bagis. Det är i saftigaste laget för att bunkra ett par flaskor, även om det är gott. La Grand Année från samma tillverkare kostar över 820 riksdaler och det är ju helt hundbitet. Priset har nästan dubblats från årgång 1990 till 1999.

Jag vill i stället slå ett slag för en god budgetskumpa – André Clouet Grande Réserve, som är mycket fin, fyllig och brödig och ”endast” kostar 249 spänn. Den är gjord på den röda druvan Pinot Noir som jäst utan skalen och därmed blir vit i druvsaften. Resultatet är inte enastående men det fungerar gott för mig.

Många skålar bara i Champagne vid högtidstillfällen och i värsta fall tar man den till en söt efterrätt efter maten eller i bästa fall till en fiskrätt. Men, varför inte utvidga och testa några gränser? En fyllig skumpa passar till all mat. I går satt den som en smäck till en blodig biff med chips, sparris och guacamole med chile i…

Annonser


No Responses Yet to “Survin?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: