En ”Facebook” för döingar och deras prylar

26Maj08

SHM

Jag fördriver min ungdom med att arbeta på Historiska museet i Stockholm. Jag arbetar med IT och någon form av verksamhetsutveckling. En stor del av tiden går åt till att utveckla museets informationssystem för att hantera de groteskt stora samlingarna. Det finns kanske tio miljoner föremål och mer än 120-ton ben från människor och djur. Endast en mindre del av samlingarna finns i systemet, men det är tillräckligt mycket för att ge mig och flera andra nära sörjande huvudbry (ca 1 000 000 föremål och 100 ton skelett och djurben).

Sören Hallgren, SHMSystemet i sig är ganska likt Facebook. Varje pryl har en egen hemsida och på den kan man få information om prylen och prylens senaste status och överblicka prylens bilder, texter, kopplingar till platser och andra prylar. Vi kan även se var prylarna haft för sig den senaste tiden (i t. ex. utställningar och borta på konservering) och för en exklusiv skara med rätt behörighet (vi skulle kunna kalla dem prylens närmaste vänner) kan man även se var prylarna är i sina magasin eller så. Det kanske inte är ett så speciellt socialt nätverk, men i händerna på användare så börjar prylarna att leva och prylarna interagerar med forskare och studenter och bildar tillsammans med dem historier. Det är ganska kul.

På vilket sätt berör detta dig, kära läsare? Jo, prylarna ligger ute på nätet sedan flera år tillbaka och just i dag (vilket lyckligt sammanträffande) så lanseras en ny version av den publika versionen av samlingarnas ”Facebook” (som mer formellt kallas för Sök i samlingarna). Du hittar webbplatsen här. Här kan du bekanta dig med döingarna och deras prylar på många olika dynamiska sätt. I nästa version planerad till i vinter kommer du kunna logga in själv och bli kompis med döingarna och prylarna på riktigt när museet och jag (långt efter alla andra) kastar sig över Web 2.0-konceptet.

För övrigt så finns Historiska museet på Facebook och en av döingarna, Bäckskogskvinnan, har tydligen också en egen ansiktsbok. Jag och 215 andra är kompis med henne.

Annonser


4 Responses to “En ”Facebook” för döingar och deras prylar”

 1. 1 Pinne

  Stiligt! Föredömligt! Länk mellan Sök och Fmis på gång månne?
  Undrar Pinne, numera på SMM

 2. 2 Ulf

  Tack! Det finns länkar från museet till FMIS. Tvärt om är väl också under utarbetande. Dessutom har vi fått pengar av Kulturrådet för att göra kopplingar mellan fyndplatser och fornlämningar och bebyggelse bättre. Detta arbete börjar på måndag…

 3. 3 Lars

  SHMM går i fronten!!

 4. Webb 2.0 funktioner i Sök i samlingarna kan nu testas (en aning senare än planerat).
  http://adelso.wordpress.com/2009/03/27/mina-samlingar/. Tre månaders utveckling på deltid. Himla roligt, men svårt som sjutton…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: