Sibyllans

29Apr08

Små oberoende kafferosterier med hög kvalitetskänsla och låg produktion sk. microrosterier, är inne just nu. Det växer upp här och där och deras kaffe börjar finnas att få tag på till och med ute i vissa kaffebutiker och kaféer. Hemligheten bakom framgången är fenomenet färskrostat kaffe. Det smakar helt enkelt bättre än det där gamla, vakumpackade kaffet på en-kilosförpackningar, som kommer från Italien och påstås hålla sig fräscht i åratal i sin förpackning.

Utan att riktigt vara medveten om det har jag då och då handlat på ett litet rosteri i närheten av Östermalmstorg (Sibyllegatan 35) på väg till museet där jag arbetar. Rosteriet är nämligen också en kaffe och tehandel som passande nog heter Sibyllans kaffe och tehandel. Affärslokalen är nästan också ett museum och det ser inte ut att ha hänt mycket här sedan rörelsen grundades 1916. Genuin atmostfär blandas med doften av färskrostat kaffe. Servicen kan beskrivas som hövlig men full av integritet. Här ska man nog vara stammis för att inte känna sig lite som man tränger sig på när man handlar.

Kaffet rostas i butikens källare och man kan räkna med att kaffebönorna är anständigt färska när man handlar. Min absoluta favorit är mörkrostad Java. Det är ett otroligt maffigt, mulligt, aromatiskt, mjuk och smakrikt kaffe helt utan syra och beska. Det är en kaffeupplevelse. Kaffet är ganska billigt också: 250 g kostar 40 pix. Teerna är också bra. Blandningen Sir Williams är god om man gillar en nyanserad röksmak.

Kaffe och te levererars i en kvävefylld vakumförpackning av flygplansaluminium och titan. Inte: 

Annonser


2 Responses to “Sibyllans”

  1. Kan varmt rekommendera Sibyllans ”italienska”

  2. Tack för tipset! Ska köpa en påse om jag har vägarna förbi.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: